Viking RV Husbilar har nyanställt en person, ska anställa tre till och har fyra färdiga order från kunder i Sverige och Norge. Och för att bredda utbudet har man inlett samarbete med två nya leverantörer av chassier.


Olika bilmässor har avlöst varandra under sensommaren och det har varit bråda dagar för Vikings ägare.
– Under tre månader hann vi med fyra mässor. Tre i Sverige och en i Norge. Det var otroligt roligt att se köer på 10 meter. Som mest var det ungefär 12 personer inne i bilen och tittade, säger Vikings vd Göran Olsson.
– För ett par dagar sedan ringde en kille och sa; ‘Hej det är Åke, det var mig du pratade med på mässan’ berättar delägare och marknadsansvarige Mikael Svensson med ett skratt.
Målet på tio husbilar första året står kvar sedan starten i början av februari 2004. Eftersom fyra beställningar redan är klara och ett 20-tal offerter är ute så satsar man vidare. Vid årsskiftet ska ytterligare tre personer anställas till produktionen.
– Det är inga problem att hitta bra personal. Bosse, vår senast anställde fick vi genom ett bra samarbete med arbetsförmedlingen. Det samarbetet ska fortsätta, säger Göran.

De första modellerna av Vikings husbilar byggdes på ett chassi från Mercedes. För att kunna erbjuda större bredd och billigare bilar har man nu inlett ett samarbete med Iveco och Citroën.
– Nu är vi nästan nere och konkurrerar med de tyska priserna fast med samma välisolerade bodel som vi har på mercorna, säger Göran Olsson.
Nu kan kunderna välja mellan priser från dryga halvmiljonen upp till en miljon, beroende på chassi, motor och utrustningsnivå.
– Den som önskar en fyrhjulsdriven Viking får lägga på ytterligare ca 100 000 kronor.
Två återförsäljare i Norge och tre i Sverige ska stå redo innan nyårsskiftet. Och det är noggrant planerat.
– Det är vid den tiden som kunderna börjar åka runt och bestämma sig för vilken bil de ska köpa till våren. I år står vi redo från start, säger Göran Olsson.